vino2

 

Květen ve sklepě

V květnu jsme se modlili, aby už žádní zmrzlí nedošli, protože to už by byla opravdu poslední rána a naše mladé vinohrady by to nezvládly. Naštěstí při nás Pán Bůh stál a opravdu už začalo jaro :-) Navíc po obhlédnutí vinohradů po dubnových mrazech nejsme úplně pesimističtí a i když bude úroda o dost menší a místy i žádná, tak se aspoň velká část hlav zregenerovala.

Přišel také čas na zelené práce. Dělali jsme výplevku tzv. podlom, čištění kmínků a sekli trávu.

Velkou část měsíce nám zabralo plánováni a samotná rekonstrukce sociálních zařízení ve sklepě. Vzhledem k tomu, že jsem měli na zbourání stávajícího WC a postavení nových toalet pouze velmi krátký čas, cca 10 dní, tak to byl denně minimálně 12-ti hodinový maraton a to i o víkendech. Nakonec jsme vše úspěšně stihli, i když vyčerpání bylo neskutečné. Tudíž máme vyřešenou další část byrokratického boje s úřady.

A co budeme dělat v červnu? Budeme řešit možnost a průběh otevřených sklepů v Hustopečích. Začne boj s chorobami révy vinné a možná se v červnu dočkáme i skorých meruněk. I když opět velká část pomrzlaL

V Praze 5 na Náplavce proběhne ve dnech 17. – 19. června 2016 Slavnost cideru. Zde můžete ochutnat náš Cider v zastoupení firmy Český a slovenský cider (www.cscider.cz).

Duben ve sklepě

Přinášíme zapomenutý report z dubna.-) Duben byl ve jménu výsadby našeho nového vinohradu. Konečně jsme zasadili Sylvánské modré, dovozené z Německa (viz naše dřívější příspěvky)

V sobotu 9. dubna 2016 jsme se zúčastnili Festivalu Ne/vinných specialit v hotelu Centro. Zatím to byl první ročník, ale jde o velmi zajímavou akci, takže příští rok si jej nenechte ujít.

Přišel také čas, abychom vyzkoušeli náš nový lis. Ptáte se, jak je možné lisovat hrozny v dubnu? Jednoduše.. Pokud necháte půl roku macerovat hrozny Dornfelderu, můžete je pak v dubnu lisovat:-) Těště se na fenomenální víno!!!

Koncem dubna jsme si hořce vzpomněli na část pranostiky, která říká: Březen za kamna vlezem, duben ještě tam budem. Poslední týden v dubnu skoro každé ráno mrzlo a to tak, že teplota klesla i na -4°C. Vzhledem k tomu, že letos  jaro přišlo dříve než jindy,  byly vinohrady už narašené a tím pádem je mráz velmi poškodil. Starý vinohrad se s tím nějak srovná, ale o naše mladé vinohrady máme velký strach a hrozí, že příští rok budeme začínat znovu:-( Už jsme se začali informovat, jak s případnými mrazy bojovat. Příští  rok se tedy už opravdu nenecháme zaskočit. Variant jak se pokusit bojovat s mrazem je několik, ale je to velmi náročné na organizaci. Např. rozdělávání ohňů ve vinohradech, vytváření vodní mlhy nebo rozhánění vzduchu (např. vrtulník).

A co nás čeká v květnu? Asi zahájíme plnění požadavků byrokratických úředníků, tak nám držte palce:-)

XII. AGROTEC PETRONAS rally Hustopeče 2016

Zajímá vás rally mezi vinohrady? Přes den sledovat napínavé jízdy závodníků a večer zajít na skleničku vína do sklípku? Ve dnech 17. -18. června se na Vás těšíme. Nezapomeňte si zavčas rezervovat posezení včetně ubytování:-)

Sadíme Sylvánské modré

V úterý 19. 4. 2016 jsme začali sadit další část vinohradu. Těšíme se, až si v roce 2018 přiťukneme novým Sylvánským modrým/červeným :-)

Pokud Vás zajímá více o Sylvánském modrém či červeném, mrkněte na náš blog.

Náš Cider ve srovnávací degustaci

Blíží se letní sezóna a časopis BEVERAGE & GASTRONOMY se rozhodl provést srovnávací degustaci českých Ciderů. V čísle 5-6/2016 čtenářům přiblíží před startem letní sezóny opět nabídku produktů z kategorie českých jablečných CIDERŮ dostupných na našem trhu. Formou nezávislé degustace představí top produkty, které se přímo vyrábí s kvalitních jablek na území ČR. Jedná se o nezávislý tasting vzorků zástupci redakce časopisu, odborníky z oboru i laickými fajnšmekry. Náš South Cider bude také v porovnání, tak nám prosím držte palce:-)

Farmářský trh "U vrby"

V sobotu 16. 4. budete moci koupit naše vína na Trhu U vrby v Českých Budějovicích, Riegrova 51. Těšíme se na vás:-)

Festival NE/VINNÝCH delikates WINE GURU

Zveme Vás 9. dubna do Hustopeč do hotelu Centro na Festival NE/VINNÝCH delikates. Můžete ochutnat vína, mošty, želé, mandlovici, cider a další. Budeme zde a těšíme se na Vás. Předprodej vstupenek na TICKETSTREAM.

Březen ve sklípku

Opět přinášíme další měsíční report z našeho sklípku, tentokrát březnový. Co všechno se u nás odehrálo?

Dokončili jsme stříhání vinohradu a a začali vázat. Opět jsme pokročili s přípravou pozemku pro výsadbu nového vinohradu a pěkně si mákli. Dojela těžká technika a pomohla srovnat terénní nerovnosti, vytrhala pařezy a následně se to celé pooralo. Na část tohoto pozemku budou letos vysazeny sazenice Sylvánského modrého, které jsme dovezli z německé Rebschule Steinmann v Sandtalu.

Také jsme postavili drátěnku pro již loni zasazené hlavy Sylvánského modrého naroubovaného révovou školkou pana Osičky z roubů odebraných z našeho starého vinohradu na Štarvicperku.

Ve středu 9. března 2016 jsme se zúčastnili České národní výstavy ciderů v Praze. Bylo zde cca 50 vystavovatelů a mohli jste zde najít poměrně zásadní rozdíly jak v kvalitě, tak v přístupu k výrobě cideru. Ve srovnání s konkurencí si myslíme, že to neděláme vůbec špatně. Viz například zde.

Trochu jako slepý k houslím jsme přišli pro nás k nezvyklému projektu a to zpracování březové mízy. Pro jednoho našeho zákazníka lahvujeme březovou šťávu a zároveň fungujeme jako technologický konzultant a výrobní dohled při zpracování této netradiční suroviny. Pokud Vás zajímá více o březové míze, mkrněte sem. Pro nás je to velká příležitost vyzkoušet něco nového.

V Hustopečích proběhly také Slavnosti mandloní, které se letos opravdu vyvedly a měly vysokou návštěvnost. Sklípek bohužel otevřený nebyl, ale pracujeme na nápravě, takže příští rok se snad u nás potkáme. Na mandloně u nás ve vinohradě to však naštěstí nemělo vliv a krásně kvetly.

Naše vína jste mohli také ochutnat na Festivalu vín v Jihlavě.

S přicházejícím jarem k nám do sklepa dorazily kontroly ze všech možných institucí. Se všemi se snažíme nějak popasovat, tak nám prosím držte palce.

Příští měsíc nás čeká Festival NE/VINNÝCH delikates v hotelu Centro, výsadba Sylvánského modrého a opět začínáme prodávat na farmářských trzích v Českých Budějovicích

Březová míza

V těchto dnech se věnujeme projektu zpracování březové mízy. Nevíte o co jde? Mrkněte na http://vcely.cst.cz/brezova-voda-clanek

Mandle už kvetou!!!

 V sobotu 19. 3. se konají Slavnosti mandloní. Nenechte si ujít jedinečný pohled na rozkvetlý sad a když budete mít čas, stavte se u nás ve sklepě pro nějaké to víno:-)

Jedná se o středoevropský unikát, kdy se mandle v Hustopečích pěstují již od 17. století. Nikde jinde na sever od Alp se mandle nepěstují, pouze v Hustopečích a nejbližším okolí, kde to místní jedinečné teplé klima umožňuje.